Kategóriák
wiki

Mi az az ADR?

Az ADR olyan mozaikszó, ami a francia „Accord Dangreuses Route” kifejezésből származik és a veszélyes áruk nemzetközi közúti szállítmányozásáról szól. 1957-ben lépett először életbe Genf városában. Az ADR programhoz hazánk majdnem 40 éve csatlakozott, a szabályozás ezáltal bekerült a Magyar jogrendbe is, de fontos megjegyezni, hogy kizárólag a közúti szállításra érvényes.

Minden olyan vállalkozásnak szükséges legalább egy ADR tanácsadót megbíznia, akik valamilyen formában foglalkoznak veszélyes áruk szállításával. Ma már számos cég létezik, akik ADR tanácsadással és oktatással is foglalkoznak.

Mi számít veszélyes árunak?

Minden olyan áru veszélyesnek tekinthető, ami robbanhat, esetleg gyúlékony vagy káros hatással van a környezetre, de ártó hatással lehet az egészségre nézve is, illetve előfordulhat, hogy képes az öngyulladásra. Ezen kívül léteznek radioaktív, mérgező, fertőző, valamint maró tulajdonságokkal rendelkező áruk is. Minden veszélyes árunak kapnia kell egy UN számot, ezek alapján sorolhatóak be a kilenc osztályozás egyikébe. A szakképzett személyzet kellően gondoskodni tud az efféle áruk kezeléséről és szállításáról, a szabályozás jellemzően bizonyos időközönként módosul, ez körülbelül 2 évente szokott megtörténni. Amennyiben egy cég nem tartja be az ehhez köthető előírásokat, annak beláthatatlan következményei lehetnek egy ellenőrzés során.

ADR alkalmazása akkor nem kötelező, ha magánszemély szállít veszélyesnek minősülő árut kiskereskedelmi csomagolásban, például háztartási használatra.