Kategóriák
szoftver

Helyesírás ellenőrző program

A digitalizáció elterjedésével a helyesírás ellenőrző programok használatának előnye megkérdőjelezhetetlenné vált a modern társadalmunkban, azonban nagyon fontos, hogy megfelelően tudjuk kezelni ezeket a szoftvereket. Hiába beszélünk ugyanis mesterséges intelligenciáról és big data-ról, ezek a megoldások a mai napig nem képesek 100%-osan kiváltani az emberi tudást.

Ennek az egyik legfőbb oka az, hogy a nyelv – és itt nem csak a magyarra gondolunk – folyamatosan változik, ráadásul tájegységenként eltérő módon. Ezen felül az idegen kifejezések, valamint azok használata, a nyelvbe ültetése is egyre gyorsuló ütemben zajlik, és ezt a folyamatot szinte képtelenség lekövetni pusztán programkódok segítségével. Persze vannak törekvések, és több piacvezető is létezik, de megbízhatóságuk nagyban megkérdőjelezhető.
Ha elfogadjuk a fenti tényt, akkor érdemes megnézni, hogy miben rejlik a helyesírás ellenőrző programok használatának valódi előnye. A világ legnépszerűbb szövegszerkesztője, a Microsoft Word, valamint a nyílt forráskódú kistestvére, az Open Office is rendelkezik beépített ellenőrzővel. Ezek egy előre meghatározott adatbázisból dolgoznak, amelyet mi, felhasználók is taníthatunk, de ezek sohasem lesznek teljes értékűek.
helyesírás ellenőrző

Mégis akkor mi a helyesírás ellenőrző programok használatának előnye?

A helyesírás ellenőrző programok használatának előnye inkább abban keresendő, amikor elgépeléseket, véletlen elütéseket, különírandó, de mégis egybeírt szavakat kell javítani egy szövegben. Egy hosszabb szöveg esetén ugyanis könnyen előfordul az úgynevezett tartalomvakság, amikor a szerző már nem tud figyelni a ténylegesen leírt karakterekre, hiszen az elméjében már a megfogalmazott gondolatok köszönnek vissza. Ilyenkor nagyon jó szolgálatot tudnak tenni ezek a megoldások.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük