Kategóriák
egyéb kategória

Nyaki erek vizsgálata: Carotis – Doppler ultrahang

A Doppler effektusról már mindenki hallott, vagy magát a jelenséget élesben, vagy az elméletéről. Érdekes tény, hogy ez a név még más, a hangokkal kapcsolatos témákban is felbukkan. Ez a téma pedig az ultrahang vizsgálat. A nyaki erek, mint mindegyik másik ki van téve az érelmeszesedés veszélyének, ami súlyos komplikációkat eredményezhet, veszélyezteti az egészséget. Ennek a betegségnek az időben történő felismerése, diagnosztizálása kritikus fontosságú ahhoz, hogy a megfelelő kezelést a megfelelő időben el lehessen kezdeni.

A képalkotó módszerek nagy segítséget jelentenek az orvosok számára, különösképpen az ultrahang. A nyaki erek ultrahangos vizsgálatát hívjuk Carotis ultrahangnak, vagy Carotis – Doppler ultrahangnak. Az erek falvastagsága és átmérői a vizsgálat segítségével meghatározhatóak, amiből következtetni lehet az állapotukra, és egy már kialakult, vagy később kialakuló rendellenességet is fel lehet fedezni.

A carotis Doppler vizsgálat egyáltalán nem fáj, nincs egészségügyi kockázata, ezért használata széles körben elterjedt. Amennyiben érrendszeri problémákkal küzd, úgy jelentkezzen rendszeresen szűrővizsgálatokra. Az egészséges életmód, rendszeres testmozgás, egészséges táplálkozás nagyon fontosak az egészség és a jó közérzet megőrzésében. Egyeztessünk orvosunkkal, kérjük ki a véleményét a szűrővizsgálatok lehetőségéről és esetleges szükségességéről.