Kategóriák
szoftver

Népszerű szövegszerkesztő programok

Manapság az élet szinte elképzelhetetlen lenne szövegszerkesztő programok nélkül, hiszen már az iskolában, egyetemeken és főiskolákon, és számtalan munkahelyen is használják ezeket. A népszerűségük nem véletlen, hiszen gyorsan létre lehet hozni velük különféle szöveges dokumentumokat, amelyek nagyban megkönnyítik a tanulók és a munkavállalók mindennapjait. Az első ilyen szoftver 1964-ben jelent meg Amerikában, amely akkoriban még mágnesszalagra rögzítette a leírtakat.

Az igazi áttörést a mai napig legnépszerűbbnek és legismertebbnek tartott Microsoft Word hozta el, amelynek elődjét a cég 1983-ban adta ki. Sokan nem tudják, de ezt egyébként a magyar származású Charles Simonyi fektette le még két évvel korábban. A sikerről tudjuk, hogy nem maradt el, hiszen a Microsoft alapítója, Bill Gates ma is a világ leggazdagabb emberei között van.

Nagyon sok időnek el kellett telnie, mire megjelentek a komolyabb vetélytársak, azonban ezek sem tudták megrengetni a Word piacvezető státuszát. 1999-ben a Sun Microsystem ingyenesen elérhetővé tette a StarOffice névre hallgató irodai programcsomagját, amely nem sokkal később OpenOffice néven vált híressé. Ebben nagy szerepet játszott a Linux alapú operációs rendszerek előretörése, és az a szándék, hogy nyílt forráskódú programok teret hódítsanak a világon. Később további szereplők is megjelentek a piacon. A SoftMaker Office szintén népszerűvé vált a cégek és a háztartások körében. Minden hasonló próbálkozásnál tetten érhető, hogy kompatibilitást nyújtanak a Microsoft dokumentumaival.

A népszerű szövegszerkesztő programok közül egyetlen szereplő lóg ki. A Google dokumentumok szolgáltatása ingyenesen elérhetővé teszi a felhasználók számára a megoldásait, megnyithatóak vele az ismertebb formátumok, ráadásul telepíteni sem kell semmit a számítógépre.